НОВ ШОК: Чудовището от Истанбул идва в България!

НОВ ШОК: Чудовището от Истанбул идва в България!

Advertisement:

Турската полиция е блокирала пътищата в района на град Къркларели, водещи към българо-турската граница, предаде БТА.

Мерките са взети поради опасения, че нападателят в новогодишната нощ в клуб „Реина“ в Истанбул може да избяга през България към Европа. Подаден е код за висока бдителност.

Advertisement:

39 души загинаха, а десетки бяха ранени, когато ислямистки терорист откри огън в препълнената дискотека. Въпреки мобилизацията на турската полиция и спецслужби убиецът още не е заловен.

Advertisement:

Самоличността на извършителя на терористичния акт в Истанбул е установена.
Това каза тази сутрин турският външен министър Мевлют Чавушоглу в телевизионно интервю. Той обаче не съобщи името на масовия убиец.

„Изключително професионално“

Advertisement:

Друг турски министър – Йомер Челик, който отговаря в кабинета за връзките с ЕС, заяви днес по телевизия СиЕнЕн-Тюрк, че нападението в „Реина“ е било извършено по „изключително професионален начин“.

Той сравни трагедията със стрелбата в концертната зала „Батаклан“ (13 ноември 2015 г.) и в редакцията на в.“Шарли ебдо“ (януари 2015-а) в Париж.

Изглежда, че нападателят, явно е преминал през обучение в Близкия изток, изтъкна Челик.

Думите му потвърждават оповестени по-рано изводи на експерти – че убиецът е свикнал да борави с оръжие в гражданската война в Сирия.

Министърът посочи, че нападателят е използвал методи, „заобикалящи всички съвременни разузнавателни техники“ за преследване, включително това да действа сам, да не се свързва с никого и „да не използва технология“.

Терористът се насочил към Малко Търново?

Изданието Хаберлер съобщи, че на изходите и входовете към град Къркларели са разположени специални екипи, които проверяват всички излизащи и влизащи коли и пътници.

Екипи от спецчастите за борба срещу тероризма са разположени в района. Поставени са засади по пътищата, обискират се всички коли и пътници.

Специално на граничния пункт Дерекьой-Малко Търново е подаден сигнал за бдителност и са пратени допълнителни подкрепления от полиция и жандармерия.

Голяма операция в Измир

Най-малко петима предполагаеми членове на „Ислямска държава“ арестува турската полиция днес при операция в Измир (Западна Турция), предаде Анадолската агенция.

Полицейската операция продължава. Турската агенция Доган съобщи, че нейна цел били три семейства, пристигнали в града преди около 20 дни от Кония (Централна Турция). Предполага, че нападателят е бил там преди да извърши терористичният акт в Истанбул.

27 души, включително жени и деца, са били задържани при операцията според Доган.

В разследването на атентата по-рано полицията задържа общо 16 души, включително двама чужденци, спрени вчера на истанбулското летище „Ататюрк“. 

Източник: bradva.bg

Advertisement: