ДНЕС ПУТИН ВЗЕ СЪДБОВНО РЕШЕНИЕ, КОЕТО НАКАРА ЦЕЛЯ СВЯТ ДА ИЗТРЪПНЕ!

ДНЕС ПУТИН ВЗЕ СЪДБОВНО РЕШЕНИЕ, КОЕТО НАКАРА ЦЕЛЯ СВЯТ ДА ИЗТРЪПНЕ!

Advertisement:

Владимир Путин заповяда днес през 2017 г. да бъде засилена ударната ядрена мощ на федерацията с ракети, способни да преодолеят всеки противоракетен щит.

Пред колегиум на руското министерство на отбраната върховният главнокомандващ настоя военните да фокусират усилия върху ключовите задачи. 

Advertisement:

„Трябва да се укрепва бойният потенциал на стратегическите ядрени сили, на първо място с ракетни комплекси, способни гарантирано да преодоляват съществуващите и перспективните системи за противоракетна отбрана“, подчерта по-специално Путин, предадоха ТАСС и Франс прес, на които се позова БТА.

Advertisement:

„Вместо да обедини усилия в борбата с международния тероризъм, НАТО обяви Русия за основна заплаха и продължава да увеличава военния си потенциал край нашите граници“, отбеляза руският президент. 

„Много предстои да се направи за укрепване на армията, но дори и сега Русия е по-силна от всеки агресор“, каза Путин, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес. 

Advertisement:

„Но ако сега ние дори за момент се отпуснем, ако ние допуснем и един пропуск и провал в модернизацията на армията и флотата ни, в подготовката на войската, ситуацията може бързо да се промени. Предвид скоростта, с която сега се случват събитията по света, ние дори няма да успеем да забележим това“, предупреди руският президент, цитиран от ТАСС.

В Европа са разположени над 200 модернизирани американски авиобомби с ядрен заряд – в Белгия, Италия, Холандия, Германия и Турция, съобщи пред участниците в заседанието руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

„Това създава допълнителни трудности за Русия, на които не можем да не реагираме“, изтъкна той. 

Министърът съобщи още, че за първи път в историята Русия всичките й граници, които са „покрити от противоракетни системи за ранно предупреждение“, предаде АП. 

Русия поддържа в добро състояние своята ядрена триада – стратегическата авиация, междуконтиненталните балистични ракети и атомните подводници, въоръжени с ракети, увери Владимир Путин на заседанието. 

Триадата „играе ключова роля в запазването на стратегическия паритет“, напомни той. 

Делът на модерните въоръжения в ядрените сили на Русия е почти 60 процента; подобрена е и подготовката на войските, както показа последното стратегическо командно-щабно учение „Кавказ-2016“, добави президентът. 

Руският държавен глава вече обяви през юни 2015 г. влизането на въоръжение в ядрените сили на над 40 нови балистични междуконтинентални ракети, които са способни да „пробият и най-модерните системи за противовъздушна отбрана“ в отговор на американския проект за разполагане на тежки оръжия в Източна Европа, припомня Франс прес. 

Русия е обезпокоена от разполагането в Румъния и Полша на елементи от американския противоракетен щит, който според нея е насочен срещу нейните способности за ядрено разубеждаване. Според Вашингтон този щит е предназначен да защитава Европа от евентуална иранска заплаха. 

„Трябва да внимаваме за всяка промяна в баланса на силите, трябва да следим внимателно и политико-военната ситуация в света и преди всичко по руските граници и да коригираме навреме нашите планове, за да елиминираме потенциалните заплахи срещу нашата страна“, заяви Путин пред военните. 

В последната руска военна доктрина, приета през декември 2014 г., не се споменава за възможност за превантивен ядрен удар при каквито и да са обстоятелства. В документа се казва, че Москва си запазва правото да използва арсенала си само в случай на агресия срещу нея и срещу нейните съюзници или в случай на заплаха за самото съществуване на държавата, отбелязва Франс прес. 

В края на юни Путин обвини НАТО, че иска да въвлече Русия в трескава оръжейна надпревара и да наруши военния баланс, установен в Европа след разпадането на СССР.

Източник: bradva.bg

Advertisement: