Пердетата бяха станали жълти, мислих да ги хвърлям, но една съседка ми сподели с какво да ги изпера и станаха ослепително бели

Пердетата бяха станали жълти, мислих да ги хвърлям, но една съседка ми сподели с какво да ги изпера и станаха ослепително бели

Advertisement:

Много хитър трик: Ето как да избелите пожълтелите пердета!

 

Advertisement:

Ослепително бели – такива не съм ги виждала, откакто ги купих! Как избелих отчайващо пожълтелите пердета ? Цялата тайна е в прането:

Advertisement:

С това неудобство се сблъскват много домакини. В началото тюлът на пердетата е бял, светъл и прозрачен.

След първото изпиране всичко се променя! Откъде се взима тази жълтина, неприятният кафяв цвят, парцаливият вид?

Advertisement:

Целият номер е в прането! Ние ще ви покажем как да върнете красотата и предишния блясък на тюла и пердетата , т.е. как да ги перете правилно , така че след това да не изглеждат ужасяващо …

 

Как да перем правилно тюл

За да запази тъканта своя блясък , белота и представителен вид, на първо място се обърне внимание на температурата на водата . Накиснете в тюла в леко топла вода, около 30-35 градуса. Ако температурата на водата е по-висока, нежна структура на тъканта се разрушава и тюлът неизбежно пожълтява!

Следващата стъпка – солта: Добавете в легена с пердетата половин килограм сол.

 

Подръжте завесите в наситения солен разтвор час и половина, тази процедура ще помогне да излязат дори най-упоритите петна и тюлът ще се изпере перфектно. След накисване в солена вода изплакнете завесите, но в никакъв случай не използвайте гореща вода за тази цел. Не забравяйте – трябва да е хладка, едва загрята!

 

След това изперете тюла в течен препарат за синтетични тъкани. Внимателно работете с тюла, не го изстисквайте – просто оставете водата да се оттече.

За да възстановите блясъка на пердето , добавете оцет в хладната вода – по 1 супена лъжица на литър. След изплакване платът ще се трансформира!

 

Ако тюлът е бял и искате да постигнете снежен блясък, добавете в хладката вода малко течна синка, няколко капки. Водата ще стане светло синя. След изплакване в разтвора, пердетата стават снежнобели, ще блеснат на слънце!

Надяваме се, тези съвети ще ви помогнат да украсите прозорците с кокетни бели завеси !

Източник: zajenata.bg

Advertisement: