Последна прогноза от климатологът Георги Рачев за времето по Никулден, Коледа и Нова година! Ще имаме ли сняг?

Последна прогноза от климатологът Георги Рачев за времето по Никулден, Коледа и Нова година! Ще имаме ли сняг?

Advertisement:

Топ климатологът Георги Рачев коментира ексклузивно пред агенция ПИК обилните снеговалежи, които се сипят в страната, както и очакваното време за предстоящите празници – Никулден, Коледа и Нова година . Доцентът сподели и изключително ценни съвети към пешеходците и шофьорите на пътя, които трябва да бъдат много внимателни, тъй като в следващите дни ни очаква голямо заледяване.

Интервю на Асен РАШКОВ

Advertisement:

– Доцент Рачев, какво става с времето навън? Снеговалежите продължават нонстоп, докога така?

Advertisement:

– Този материал трябва да го направим в леко шеговит стил, защото прогнозата сутринта беше снегът в София да достигне 10-тина сантиметра, а той вече е 20-сантиметра.

Това малко ни изненада. Още повече, че имахме жълти кодове за силен вятър и обилни снеговалежи в цяла България. В момента вятър има само по морето. В София тихичко и кротичко от сутринта си вали без да има никакъв вятър.

Advertisement:

С това малко ни изненада синоптичната обстановка, но до довечера снеговалежите почти навсякъде в България трябва да приключат. Единствено преди полунощ може в най-южните райони на България все още да превалява. След което ни очаква, при изясняване на времето, една доста студена сутрин. Утре сутрин, ако се изясни, както е прогнозата, минималните температури ще бъдат от порядъка на минус 5 до минус 8 градуса. В някои затворени котловинни полета при наличието на тази снежна покривка и нахлуващия по-студен въздух, температурите могат да паднат и до минус 10 градуса.

– А до края на седмицата какво време ни очаква?

– Така ще бъде и в четвъртък. Рано сутринта минималните температури ще са от порядъка на минус 5 градуса особено в Западна България и на обяд вече ще достигнат и ще надминат 0 градуса и ще бъдат от порядъка на 1 до 3 градуса.

Следва нов процес на заоблачаване и на снеговалежи. Това ще бъде на 3 и 4 декември, събота и неделя. Поне за сега тези снеговалежи няма да бъдат толкова обилни, колкото бяха снеговалежите днес.

– По-рано днес казахте, че около Никулден отново ще вали сняг и скиорите ще имат много поводи за радост. Остава ли тази прогноза?

– Това ще бъде интересно за вашите читатели. Сутринта казах, че би трябвало да вали сняг на 6 и 7 декември, на Никулден. За няколко часа се промениха нещата. Големите метео центрове обърнаха своята прогноза на 180 градуса.

– Тоест да очакваме слънце?

– Е, няма да е чак слънчево, възможно е да има някакво слънце, но при всички положения ще бъде хладно. От 5-ти до 10-ти декември по новата прогноза времето ще бъде сухо и няма да има валежи. За трети път се променя прогнозата за Никулден и то толкова скоро преди самия празник. Първоначално беше топло и слънчево, след това стана снеговалеж и сега отново ще бъде повече слънце особено в планините, но значително по-хладно, тъй като максималните температури на много места в равнинната част ще бъдат между 0 и 5 градуса.

– Какво ще бъде времето в планините?

– Студено. От утре минималните температури ще бъдат твърдо под минус 10 градуса. Над 2500 метра дори температурите ще бъдат от порядъка на минус 12 – минус 15 градуса. Това ни очаква в близко време, а между 10-ти и 12-ти декември, ако Средиземно море потвърди нашата прогноза и формира поредния средиземноморски циклон, ни очаква отново валежи и то в ниската част на страната, където те ще бъдат от дъжд.

– Тези дъждове ще създадат ли предпоставка за поледици?

– При преминаването към нощта на много места ще имаме заледяване. Това ще бъде опасността през следващите дни.

– Може ли и утре да се притесняваме от заледяване, след като казахте, че ще бъде много студено?

– Да, през нощта при всички положения този топящ се сняг на много места ще замръзне и ще се образуват заледени участъци.

– Подобна информация е важна шофьорите…

– Разбира се. Аз като пешеходец и шофьор искам да прибавя и един съвет към стандартните за шофьорите. Сега тръгнаха дамите с качулките. Когато една дама сложи качулката и увие около врата си шала, тя практически почти нищо не вижда и не чува с изключение погледа напред. Пазете ги много внимателно, защото дори да се употребява клаксон, те нищо не чуват особено в снеговалежа просто са като слепи.

А пешеходците ще ги посъветвам да бъдат много внимателни на пешеходните пътеки. По-добре да изчакат автомобилът да мине, защото може и да не може да спре и да се хлъзне. Няколко секунди по-късно да пресечеш булеварда е много по-добре, отколкото да се създаде инфарктна обстановка.

– И последно. Знам, че е прекалено рано за категорична прогноза, но има ли вече предположения какво време ни очаква по Коледа и Нова година?

– Точно в това е и шегата. Ние за Никулден, че е след няколко дни, променихме няколко пъти прогнозата си, така че засега дългосрочните прогнози показват, че сняг за Коледа няма да има. Снеговалежи или по-скоро валежи от дъжд се очертават ден-два преди Нова година. Това е прогнозата за сега, но може би тя ще се смени няколко пъти до средата на декември.

Източник: zajenata.bg

Advertisement: